INFORMA'T · PARTICIPA · DEBATEIX · COL.LABORA · COMENTA'NS· DONA'NS LA TEVA OPINIÓ

1 de des. 2009

Dia Mundial de la SIDA


Mundial de la SIDA
El Dia 1 de desembre commemorem el Dia Mundial de la SIDA, en el que recordem les persones afectades per esta pandèmia, les que estan i les absents, i cridem l'atenció sobre la situació actual al nostre pais.

A hores d'ara ens trobem amb un panorama molt diferent del de fa anys. La desesperança ha passat a convertir-se en expectativa i anhel de vida. Però este fet no ha impedit que esta malaltia es porte per davant a més de mil persones anualment al nostre país, i que es produïsquen quasi tres mil nous diagnòstics cada any.

En el món existixen 33 milions de persones que viuen amb VIH i sida, més del 50% dones amb edats compreses entre els 15 i els 49 anys. La pandèmia està en via de feminització. Este fenomen, a més, no es limita únicament als països en via de desenrotllament.

Només en un any es produïxen més de 2,7 milions de noves infeccions, i dos milions de persones moren per esta causa. En l'Àfrica Subsahariana es concentra el 70% d'eixes morts, però Europa de l'Est i Àsia tenen, a hores d'ara, el creixement més ràpid.El 45% de les noves infeccions afecta jóvens entre els 15 i els 24 anys. A més s'incrementa la transmissió de mares a fills, a pesar dels mitjans existents per a evitar eixe tipus de transmissió.Actualment hi hi ha avanços que apunten un futur esperançador quant a tractaments, però continua havent-hi persones per a les que estes noves oportunitats són quasi inaccessibles, ja siga perquè l'evolució de la malaltia ha generat un deteriorament físic important, o per trobar-se en una situació d'exclusió i de marginació social que els dificulta l'accés en igualtat de condicions.

Assistim a un important progrés farmacològic que en teoria permet a les persones que viuen amb VIH i sida desenrotllar la seua vida i la seua plena integració en la societat. Lamentablement, els prejuís, l'estigma i la discriminació associats al VIH minven les seues oportunitats d'accés a la plena ciutadania. Hui recordem que seguixen vulnerant-se contínuament els Drets Fonamentals de les persones afectades pel VIH i la sida, que de vegades perden l'oportunitat d'accedir a drets socials bàsics, com els servicis socials, sanitaris, formatius, laborals, de participació i d'oci, així com d'accedir en igualtat de condicions a una vivenda o contractar una assegurança pel simple fet de viure amb VIH, patologia que continua estant associada a comportaments mal considerats o aliens al normalment establit.

Per esta raó és necessari considerar les polítiques de prevenció i les accions a desenrotllar des d'un sentit global, tenint en compte les diferències pròpies de cada persona. El fet de ser una persona transsexual o homosexual, d'estar privat de llibertat, de dependre de les drogues, o d'exercir la prostitució, d'estar en el llindar de la pobresa o ser dona, acosta a una major vulnerabilitat, ja que estes situacions atorguen una doble discriminació, perquè els drets d'estes persones són mesurats per la seua situació social o personal.

Llegir més: ARTICLE
Dona'ns la teva opinió mitjançant comentaris: Que et sembla la situació actual de la SIDA? Creus que hem avançat quant a la tolerència cap als malalts?