INFORMA'T · PARTICIPA · DEBATEIX · COL.LABORA · COMENTA'NS· DONA'NS LA TEVA OPINIÓ

8 de març 2010

Dia Internacional de la Dona

La celebració del 8 de març no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, el incendi de la fàbrica de Cotton el 8 de març de 1908 o el incendi de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911. En aquest dos incendis van morir 129 i 142 dones, respectivament.

En la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, reunida a Copenhaguen l'any 1910, Clara Zetkin presentà la proposta d'establir el Dia Internacional de la Dona, amb l'objectiu principal de promoure el sufragi universal femení, la pau i la llibertat. La primera jornada oficial del 8 de març com a Dia Internacional es va celebrar el 1911.

Al final de la dècada dels seixanta ressorgeix el feminisme, que a més de lluitar pels drets legals de les dones qüestiona la distribució de rols dins de la família, la societat, la sexualitat o el treball domèstic. El nou moviment d'alliberament de les dones recupera la commemoració del 8 de març, que s'havia anat oblidant després de la Segona Guerra Mundial i que corrobora les Nacions Unides, el 1997, en declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

Avui 8 de març alcem la veu per la igualtat entre homes i dones no sols de forma teòrica (amb el reconeixement de drets), sinó també amb la pràctica: igualtat de salaris, igualtat de condicions socials, igualtat en la distribució de les feines a casa, no violència ni discriminació cap a les dones. Sabem que aquesta igualtat no és sols cosa d’un dia, per això avui ens animem a joves i majors a treballar per la igualtat ara i sempre.